Concert na de herdenking
st. Jacobskerk Vlissingen

Programma waarbij stil gestaan wordt bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

 

Openingswoord door Jaap Ventevogel.

 

Bach: BWV 21 “Seufzer Tränen, Kümmer, Not”
Bach/Gounod: “Ave Maria” met tekst van Noa

 

Lezing door Willemien van Montfrans

 

Bach: Koraal “ Wenn ich einmal soll scheiden”
Bach: “Bist du bei mir”

 

Johannette Zomer Sopraan

 

Na eerst enige jaren als microbiologisch analiste te hebben gewerkt, begon sopraan Johannette Zomer haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar ze haar zij haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

 

Het repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Thomas Hengelbrock, Ivor Bolton, Jordi Savall en René Jacobs, maar ook met dirigenten als Ivan Fischer, Jaap van Zweden, Daniel Harding, Valery Gergiev. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd. Met Fred bereidt zij momenteel een Dowland recital voor, en met Arthur zal Johannette dit seizoen het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf ten gehore brengen, samen met de Canadese tenor Colin Balzer.

 

Haar operadebuut maakte zij bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (uit Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’). In 2013 richtte zij haar eigen ensemble op, het Tulipa Consort, en heeft sindsdien al op verschillende grote podia  in Europa haar barok  programma’s mogen uitvoeren (o.a. Göttingen, Londen, Oxford, Saintes, Amsterdam). In het voorjaar van 2016 komt de eerste cd van het ensemble uit: LAUDATE!, met prachtige Canti Sacri van Antonio Vivaldi.

 

LUCIA SWARTS

 

speelt cello in de Nederlandse Bachvereniging.

Lucia Swarts studeerde bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en behaalde in 1982 haar diploma `uitvoerend musicus` .In datzelfde jaar gaf ze een recital in de kleine zaal van het Concertgebouw als winnaar van de serie `new Vintage`.

Lucia speelt sinds 1983 als eerste celliste mee in het orkest van de Nederlandse Bachverening.Van 1982 tot 2018 speelde ze mee met het Asko/Schoenberg Ensemble.

Naast solistische optredens speelt ze mee met het Residentie Bach Ensemble en Tulipa Consort.

Ze geeft hoofdvak cello en kamermuzieklessen aan studenten van zowel de klassieke als de barokafdeling van het Koninklijk Conservatroium en heeft daar ook de jong talent cellisten onder haar hoede.

Ze is gastdocent cello aan het Conservatoire Superior de Salamanca (Spanje)

Van haar verschenen zes solo CD`s .In 2019 bracht zij bij het label -Challenge Classics- een nieuwe dubbel CD uit met de zes cello solo suites van J.S.Bach.